Helló

Ökoiskolai hírek, dokumentumok, a fenntarthatóságra neveléssel kapcsolatos tevékenységeink

Lehet, hogy egy kép erről: szöveg

 Lehet, hogy egy kép erről: , szöveg, amely így szól: „KÃRFORGÁSOS & FENNTARTHATÓ TEXTÍLIÁK A pazarlás nem divat! Kedves SzülÅ‘k! Az újrahasznosítás jegyében február 25 én (szombaton) 9.00 12.00-ig Suli-Turi lesz az iskola aulájában (100 Ft/db áron). Kérjük gyűjtsék össze otthonról a már nem használt ruhákat kiegészítÅ‘ket lakástextíliákat és hozzák be a megtelt zsákokat február 23-24-én (csütörtök- péntek) és 17 óra között az iskolába. Zsákot a tanítóktól lehet kérni. A megmaradt ruhákat február 27-28-án a művelődési házban gyűjtjük tovább, és Sulizsák program keretein belül március 1-jén elszállításra kerül. A befolyt összeget társasjátékokra, logikai és fejlesztő játékokra fordítjuk. SegítÅ‘ együttműködésüket köszönjük. Bársony István tagiskola nevelÅ‘testülete” 

2022.06. 12.

Köszönjük minden támogatónknak, hogy 3400 kg hulladékpapírt sikerült gyűjtenünk, amely révén tagiskolai alapítványunkra 34 ezer Forint került.

2022.04.10.

Tagiskolánk "Pagonyvédők" 3. és 4. osztályos csapata jelentkezett a bodajki iskola "Ökoszív" környezet- és természetvédő versenyére, mely 2022. április 28-án került megrendezésre. A csapatunk a kiemelkedő 3. helyezést érte el.

2021. április 24-én délelőtt papírgyűjtés lesz a tagiskola melletti parkolóban.

2021.04.21.

Bula Borsika 3. osztályos és Trenka Fanni 2. osztályos tanulóink saját ötletüket valósították meg önállóan a napokban. Egy nagyon figyelemre méltó plakátot s szórólapokat készítettek a környezetünk védelméért és a fenntartható fejlődésért. A szórólapokat ma átadták iskolatársaiknak s kérték őket, hogy fogadják meg azokat a jó tanácsokat, amelyeket a lapocskán olvashatnak. Községünk sok pontján pedig plakátokat helyeznek el biztatva mindenkit, hogy környezetvédő szemlélettel éljenek. A plakátok kihelyezésében segíti őket Trenka Szófia 3. osztályos tanuló. Gratulálunk a projektmunka tervezéséhez s a kivitelezéshez is!

Kedves Szülők!

2020. november  7-én, szombaton tartjuk meg az idei tanév őszi papírgyűjtését, melynek bevételéből a mikuláscsomag és a karácsonyi kézműveskedés alapanyagait vesszük meg minden évben.
A konténereket már pénteken meghozzák, hétfőn reggel jönnek érte.
Idén is kértük a lakosságot, hogy aki támogatná a papírgyűjtést, de nem tudja elhozni a  konténerig az összegyűjtött papírt, készítse ki a kapuja elé szombaton 10 óráig. Szeretnénk segítséget kérni a kupacok összegyűjtéséhez. A tavaszi gyűjtéshez hasonlóan felosztottuk az utcákat:
1. Kossuth utca-Jókai utca

2. Móra F. utca - Petőfi utca - Arany János utca - Radnóti utca

3. József utca - Ady E utca-  Géza utca (Kölcsey és Széchenyi utca oda eső szakasza)

4. Rákóczi utca- Bem utca- Ságvári utca (Kölcsey és Széchenyi utca oda eső szakasza)

5. Konténernél vállalok feladatot


Az iskola kerítésének javítását is szeretnénk elkezdeni, ehhez is szükség lenne segítségre. A flexkorongot, csavarokat biztosítjuk, viszont ügyes kezű apukákra számítunk.  Gyülekező 9 órakor a konténernél, akinek lehetősége van flexet, fúrót, csavarbehajtót hozzon magával.

Aki szívesen segítene, kérem jelezze az SZMK-nak (szmk tagok, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.!

Köszönjük!

Szülői Munkaközösség2019.09.30. : Tagiskolánk elnyerte az "Örökös Ökoiskola" címet. A díjátadó Budapesten lesz 2019. október 18-án.

Papírhulladékok gyűjtése Sárkeresztesen

2019. október 19-én, szombaton a Bársony István tagiskola papírgyűjtést szervez. A háztartásban feleslegessé vált újság-és kartonpapír hulladékot (lehetőleg kötözve) október 19-én, szombaton 8-11 óra között az iskola melletti területen elhelyezett konténerbe szíveskedjenek elhozni! Akiknek nincs módjuk a szállításra, ám szívesen támogatnák akciónkat, ők a házak elé helyezzék ki a kötözött újságpapírt délelőtt 8 és10 óra között úgy, hogy a közlekedést ne veszélyeztessék! Köszönjük.

Kérjük, támogassa környezetvédő munkánkat! A bevétel a tagiskola alapítványát gyarapítja, amely révén oktató-fejlesztő eszközöket szeretnénk vásárolni.

 2019. október 8.: a Szegedi Látványszínház fenntarthatóságra nevelő és egészségfejlesztő előadása iskolánkban: Pötyi és a legjobb gazdi címmel.

Ökoiskolai beszámoló 2018/19.

Sárkeresztes,

Bársony István tagiskola


Nagy örömmel tapasztalom, hogy évről- évre egyre tudatosabban koncentrálunk az ökológiailag megfelelő viselkedésre mind tanítványaink, mind kollégáimat tekintve. Az öko gondolkodásmód belső indíttatásból fakad a munkatársak körében is.

A tanév során sikeresen megvalósítottuk a munkatervben vállalt feladatainkat, fenntarthatósággal kapcsolatos témanapjainkat, ezen kívül a mindennapok során is kiemelten jelent meg a környezettudatosság, környezetvédelem.

Egyik kiemelt programunk a papírgyűjtés ősszel és tavasszal, amelyhez tájsebészet programot kapcsoltunk. Kijelölt helyszíneket tisztítottunk meg, szemetet gyűjtöttünk, terepet rendeztünk a diákjaink által gyakran látogatott közösségi területeken. 

A legjelentősebb, számomra legkedvesebb programunk az őszi faültetés volt. Ezt szülői és tantestületi összefogással, felajánlásokkal valósítottuk meg. A lelkes felajánlásoknak köszönhetően árnyékot adó díszfákat és gyümölcsfákat kaptunk.

A program indításaként egy környezetvédelemhez kapcsolódó koncertet szerveztünk. A Hahó együttes látogatott hozzánk, az interaktív műsort követően pedig a zenekar tagjaival -gyerekekkel közösen ültettük el az első facsemetét.

Kiemelkedő jelentőségű volt, hogy diákjainkkal és szülők segítségével egész évben figyelemmel kísértük, gondoztuk, óvtuk a facsemetéinket, majd tavasszal újabb fácskákkal pótoltuk, bővítettük az iskolaudvart a sportpálya mellett.

Másfél évtizede szelektíven gyűjtjük az intézményben a hulladékokat. Az 1. osztályosokat már a tanév elején felkészítjük erre a feladatra. Különös figyelmet fordítunk közös erővel a papír, víz, elektromos energia takarékos, észszerű felhasználására.

Hagyományaink ápolása, ünnepeink méltó megünneplése végig kísérte a tanévet. Az utolsó hétre tervezett kirándulást, akadályversenyt, szabadtéri játékos programjainkat szintén a fenntarthatóság jegyében sikerült megvalósítanunk.

A Szegedi Látványszínház tanévente 3 alkalommal interaktív előadást, foglalkozást tart iskolánkban, amelyek egészségvédő, egészségfejlesztő, a fenntartható fejlődésre figyelmet felhívó tartalmúak. Nagyon hatásos nevelési eszközök ezek az előadások. Szeretik a tanulók ezeket a délutáni időtöltéseket.

Nagy-Nemes Judit

Sárkeresztes, 2019. 06. 17.

A beszámolót a nevelőtestület valamint az öko munkacsoport minden tagja -a technikai dolgozók is - egyhangúlag elfogadta.

Sárkeresztes, 2019. 06. 17.

2019. május: Elkészítettük, továbbítottuk az "Örökös ökoiskola" pályázatot.

Ökoiskolai beszámoló 2017/2018.

Felelős: Nagy-Nemes Judit

II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola

Bársony István Tagiskolája

A beszámolómban szeretnék rálátást biztosítani az év közben zajlott életünkre. A számomra legfontosabb irányelvekről, területekről, valamint az év elején kitűzött célok megvalósításának eredményeiről írok.

A kitűzött programjainkat, témanapjainkat már összeszokott, egymást segítő csapatként tudjuk megoldani kollégáimmal. A szülőkkel, partnereinkkel is előre mutatóan sikerült összedolgoznunk az év folyamán több területen. Pl.: sikeres volt a papírgyűjtés, a szülők bálja, könyvvásár, falu programjain való részvételek, szereplések, …

Tagiskolánkban a mindennapjaink részeként jelenik meg az öko gondolkodás, cselekvés, egészségnevelés. A sikereinket a fenntarthatóság, egészségnevelés terén leginkább a diákjaink viselkedésében tudom lemérni. Az öko gondolkodásmód megjelenik a magatartásukban, a dolgokhoz, környezetükhöz való hozzáállásukban a mindennapjaik folyamán is. Készség szinten alkalmazzák a szelektív hulladékgyűjtést, hogy tisztán tartsák az iskolaudvart, vagy a séták alkalmával a környezetüket. Leginkább vízzel – csapvízzel oltják szomjukat, valamint figyelnek egymásra is ezeken a területeken.

A beszámolót a nevelőtestület valamint az öko munkacsoport minden tagja -a technikai dolgozók is - egyhangúlag elfogadta.

Sárkeresztes, 2018. június 15.

 

Ökoiskolai beszámoló 2016/2017.

Felelős: Csapó László Andorné

II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola

Bársony István Tagiskolája

Jelen beszámolómban az arculatunkhoz illő sikereinkről szeretnék néhány eredményt kiragadni. Örömmel látom, hogy az öko-s nevelés, oktatás a mindennapjainkban is jelen van, felnőttek, gyerekek számára is készség szinten épül be a szokásainkba, tevékenységeinkbe.

-         Hatékonyan működött a tanév során a DÖK-kel közösen szervezett „Energiajárőr szolgálat”.

-         Szervezett programjainkon, vendéglátásokkor, büfé szervezésekor az eldobható helyett elmosható eszközöket használunk.

-         Az iskolakör – gyűléseken hangsúlyozott szerepet kap a zöld nevelés, a fenntarthatóság, a környezeti értékek védelme.

-         Az iskolai testnevelés órák - ha az időjárás engedi - a szabadban valósulnak meg.

-         Szabadtéri tantermünket nem csak szabadidőben, hanem tanórákon is előszeretettel választják a kollégáink helyszínéül az oktatásnak.

-         Jeles napok között a természetvédelmi világnapok nagy számban vannak jelen. pl.: Föld napja, Föld órája, Madarak és fák napja, Kézmosás világnapja, Nemzeti összetartozás napja,…

-         Kézműves foglalkozásokat egyre fenntarthatóbban szervezünk. Gyakran megjelenik a hulladék felhasználása.

Mindezek mellett sikeresen megvalósítottuk az előre tervezett programjainkat, ökoiskolai értekezleteken nagy számban tudunk megjelenni, hatékonyan tudtunk együttműködni kollégáimmal a tanév során.

A beszámolót a nevelőtestület valamint az öko munkacsoport minden tagja -a technikai dolgozók is - egyhangúlag elfogadta.

Sárkeresztes, 2017. június 15.

 

https://www.facebook.com/381594708554162/posts/2334547399925540/

 

https://www.facebook.com/381594708554162/posts/2333392256707721/

 

https://www.facebook.com/pg/B%C3%A1rsony-Istv%C3%A1n-Tagiskola-381594708554162/photos/?tab=album&album_id=2320871534626460

 

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=2319040104809603&id=381594708554162

 

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=140875997020445&id=100032941370821

 

https://www.facebook.com/pg/B%C3%A1rsony-Istv%C3%A1n-Tagiskola-381594708554162/photos/?tab=album&album_id=2317405734973040

 

https://www.facebook.com/pg/B%C3%A1rsony-Istv%C3%A1n-Tagiskola-381594708554162/photos/?tab=album&album_id=2315606408486306

 

https://www.facebook.com/koszegi.tunde/posts/2514879468577020

 

https://www.facebook.com/pg/B%C3%A1rsony-Istv%C3%A1n-Tagiskola-381594708554162/photos/?tab=album&album_id=2310656935647920

 

https://www.facebook.com/pg/B%C3%A1rsony-Istv%C3%A1n-Tagiskola-381594708554162/photos/?tab=album&album_id=2307089136004700

 

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=2281310651915882&id=381594708554162

 

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=2281308091916138&id=381594708554162

 

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=2281246341922313&id=381594708554162

 

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=2281096305270650&id=381594708554162

 

https://www.facebook.com/pg/B%C3%A1rsony-Istv%C3%A1n-Tagiskola-381594708554162/photos/?tab=album&album_id=2276870185693262

 

https://www.facebook.com/pg/B%C3%A1rsony-Istv%C3%A1n-Tagiskola-381594708554162/photos/?tab=album&album_id=2276842749029339

 

https://www.facebook.com/pg/B%C3%A1rsony-Istv%C3%A1n-Tagiskola-381594708554162/photos/?tab=album&album_id=2256785791035035

 

https://www.facebook.com/pg/B%C3%A1rsony-Istv%C3%A1n-Tagiskola-381594708554162/photos/?tab=album&album_id=2255195467860734

 

https://www.facebook.com/pg/B%C3%A1rsony-Istv%C3%A1n-Tagiskola-381594708554162/photos/?tab=album&album_id=2255191071194507

 

https://www.facebook.com/pg/B%C3%A1rsony-Istv%C3%A1n-Tagiskola-381594708554162/photos/?tab=album&album_id=2255141617866119

 

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=2255138874533060&id=381594708554162

 

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=2203807582999523&id=381594708554162

 

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=2200944616619153&id=381594708554162

 

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=2200901449956803&id=381594708554162

 

https://www.facebook.com/watch/?v=2391706034186701

 

https://www.szekesfehervar.hu/tajsebeszet-az-illegalis-hulladek-ellen-harcolo-civileket-dijaztak-fehervaron?fbclid=IwAR3KiAVg856PDxiY3synQCDWk_j_E69Y5-qOVrSMuoCA-LDxWSOVdrwvk4E

 

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=2185582364822045&id=381594708554162

 

https://www.fehervartv.hu/video/index/26660?fbclid=IwAR3JIdOhIEAm8vTDxTb-kLs31AREHF_sZzUFjEGHH_2FbmmqsdN15OL0eH4

 

 https://www.facebook.com/pg/B%C3%A1rsony-Istv%C3%A1n-Tagiskola-381594708554162/photos/?tab=album&album_id=2181488701898078

 

https://www.facebook.com/B%C3%A1rsony-Istv%C3%A1n-Tagiskola-381594708554162/notifications/?section=activity_feed&subsection=share&target_story=S%3A_I100000498796601%3A2871365826223349&content_id=2336925406354406


Papírgyűjtés volt 2019.03.30-án közösségi összefogással. Köszönet minden segítőkész támogatónknak: Gigi Kft-nek, a szülői közösségnek, tanulóinknak, Sárkeresztes lakosainak, munkatársainknak, más településen lakó tanulóinknak is! Mindenkinek köszönjük, hogy 5580 kg papírhulladékot továbbíthattunk a Depónia Kft-nek!

Rekord mennyiségű hulladékpapírt gyűjtöttünk 2018. szeptember 29-én. 8700 kg-ot! Köszönet érte -minden sorrendiség nélkül- a tagiskola szülői közösségének, választmányának, Sárkeresztes község lakóinak, sárkeresztesi és más településen lakó tanulóinknak, Sárkeresztes Község Önkormányzata férfi dolgozóinak, Gigi Kft-nek, Oldrex Kft-nek, Liget ABC-nek (Székesfehérvár), iskolánk dolgozóinak.

 

Papírhulladékok gyűjtése Sárkeresztesen 2018. március 24-én

Köszönjük mindenkinek, Sárkeresztesen és más településen élőknek is, akik bármely módon segítették a papírgyűjtést! Ismét nagyon eredményes volt munkánk: 4920 kg papírhulladéktól szabadítottuk meg a települést. Oktató-fejlesztő játékokat fogunk vásárolni. A bevétel az iskolai alapítványra fog érkezni majd a szerződés szerint.

Külön köszönet a Gigi Kft-nek, a sárkeresztesi önkormányzat férfi foglalkoztatottjainak, a Depónia Kft-nek, a szórólapokat kihordó 2 szülőnek, az iskola munkatársainak s mindenek felett a Szülői Közösség lelkes tagjainak!

Papírhulladékok gyűjtése Sárkeresztesen 2017. október 7-én

Köszönjük mindenkinek, Sárkeresztesen és más településen élőknek is, akik bármely módon segítették a múlt szombati papírgyűjtést. Ismét nagyon eredményes volt munkánk: 5180 kg papírhulladéktól szabadítottuk meg a települést. Oktató-fejlesztő játékokat fogunk vásárolni. A bevétel az iskolai alapítványra fog érkezni majd a szerződés szerint.

Külön köszönet a Gigi Kft-nek, a sárkeresztesi önkormányzat férfi foglalkoztatottjainak, a Depónia Kft-nek, s mindenek felett a Szülői Közösség választmányának, lelkes tagjainak!

Papírhulladékok gyűjtése Sárkeresztesen
2017. március 18.

Köszönjük mindenkinek, Sárkeresztesen és más településen élőknek is, aki bármely módon segítette a múlt szombati papírgyűjtést. Ismét nagyon eredményes volt munkánk: 5250 kg papírhulladéktól szabadítottuk meg a települést. Oktató-fejlesztő játékokat fogunk vásárolni, a táblafestés egy részét tudjuk így finanszírozni. A bevétel az iskolai alapítványra fog érkezni majd, a szabályos szerződés szerint.
Külön köszönet a Gigi Kft-nek, a sárkeresztesi önkormányzat férfi foglalkoztatottjainak, a Depónia Kft-nek!

2016.október elseje

Tisztelt Szülők,Gyerekek, Sárkeresztesi Polgárok, Gigi KFT, Önkormányzatunk Munkatársai, Támogatóink!
Ismételten rengeteget tettünk környezetünk, Sárkeresztes tisztaságáért! A tagiskola közössége nevében hálásan köszönöm!
2 konténert töltöttünk meg! 3840kg+4440kg=8280kg papírhulladékot fognak általunk s a Depónia KFT korrekt partneri munkája által újrahasznosítani. A bevétel tagiskolai alapítványunk számlájára fog kerülni hamarosan. (Macher Alapítvány a Sárkeresztesi Iskolások Mosolyáért). Játszóterünket szeretnénk szerényen bővíteni.
Nemcsak helyi, hanem más településen lakó tanítványainknak s szüleiknek is köszönjük a segítséget!

Köszönet: Papírgyűjtés, fémgyűjtés volt Sárkeresztesen 2016. március 19-én.
A Szülői Közösség, a Gigi Kft., Sárkeresztes Község Önkormányzata és a sárkeresztesi lakosok összefogásával rengeteg munkát végeztünk a közelmúltban. Kiemelkedő mennyiségű papír-, fém- és elektronikai hulladékot gyűjtöttünk be a község területéről. Külön köszönjük Szűcs Norbert vállalkozó több napos áldozatos munkáját. Köszönjük a Gigi Kft. nagy volumenű támogatását, szülők, nagyszülők, rokonok, ismerősök, közhasznú foglalkoztatottak, helyi és más településen lakó tanulóink, iskolai dolgozóink segítségét, fizikai munkáját. Az önkormányzat férfi alkalmazottai nagyon sokat segítettek a rakodásnál. Együttműködő partnerünk: Depónia Kft., Székesfehérvár.
papír:6120 kg
A fémhulladékokat magánemberként gyűjtöttük:2894 kg
összesen: 9014 kg hulladéktól szabadítottuk meg a települést.
A bevétel a "Macher Alapítvány a Sárkeresztesi Iskolások Mosolyáért" számlájára fog kerülni. Kirándulásra fordítjuk az összeget.

Papírgyűjtés, fémgyűjtés, elektronikai hulladékok gyűjtése Sárkeresztesen

2016. március 19-én, szombaton a Bársony István tagiskola papírgyűjtést szervez.

A papírgyűjtés bevétele tagiskolai alapítványunk számlájára kerül, a 2016. június 14-i kirándulás buszköltségét szeretnénk kifizetni belőle. A fém és elektronikai hulladékot magánemberként gyűjtjük. A kirándulás belépőinek árát/árának egy részét szeretnénk fedezni belőle.

Várjuk a háztartásban feleslegessé vált újság-és kartonpapír hulladékot (lehetőleg kötözve) 2016. március 19-én, szombaton 8-12 óra között az iskola melletti területen (bolttal szemben) elhelyezett konténerbe! Akiknek nincs módjuk a szállításra, ám szívesen támogatnák akciónkat, ők a házak elé helyezzék ki a kötözött újságpapírt délelőtt 8 és10 óra között.

Szintén 2016. március 19-én, szombaton délelőtt elektronikai hulladékok gyűjtését tervezzük. Kérjük szépen, hozza el az iskolába, a kerékpártárolóba 08-12 óráig hibás, felesleges készülékeit. Ilyen hulladékot az utcára kirakni tilos!

2016. március 19-én, szombaton fémgyűjtést is tervezünk. Ilyen hulladékot az utcára kirakni tilos! Összeszedni nem tudjuk, kérjük szépen, hozza el az iskolába, a kerékpártárolóba 08-12 óráig.

Kérjük, támogassa környezetvédő munkánkat!

A bevétel a tagiskola alapítványát gyarapítja.

SZÉKESFEHÉRVÁRI II.RÁKÓCZI FERENC MAGYAR-ANGOL KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA BÁRSONY ISTVÁN TAGISKOLÁJA

 

Köszönet: Papírgyűjtés, fémgyűjtés, elektronikai hulladékok gyűjtése volt Sárkeresztesen

A Szülői Közösség, a Gigi Kft., Sárkeresztes Község Önkormányzata és a sárkeresztesi lakosok összefogásával rengeteg munkát végeztünk a múlt pénteken és szombaton (2015. 10.10.), e héten hétfőn, kedden, szerdán. Rekord mennyiségű papír-, fém- és elektronikai hulladékot gyűjtöttünk be a község területéről. Külön köszönjük Szűcs Norbert vállalkozó több napos áldozatos munkáját. Köszönjük a Gigi Kft. nagy volumenű támogatását, szülők, nagyszülők, rokonok, ismerősök, közhasznú foglalkoztatottak, tanulóink, iskolai dolgozóink segítségét, fizikai munkáját.
papír:2200kg+5580 kg
egyéb hulladékok:4568 kg
összesen:12 348 kg hulladéktól szabadítottuk meg a települést.
A bevétel a "Macher Alapítvány a Sárkeresztesi Iskolások Mosolyáért" számlájára fog kerülni.
ui:Tagiskolánk második alkalommal érte el a megtisztelő "Ökoiskola" címet.