Ökoiskolai hírek, dokumentumok, a fenntarthatóságra neveléssel kapcsolatos tevékenységeink

Írta: Super User on . Beküldve: Ökoiskolai hírek

2022.06. 12.

Köszönjük minden támogatónknak, hogy 3400 kg hulladékpapírt sikerült gyűjtenünk, amely révén tagiskolai alapítványunkra 34 ezer Forint került.

2022.04.10.

Tagiskolánk "Pagonyvédők" 3. és 4. osztályos csapata jelentkezett a bodajki iskola "Ökoszív" környezet- és természetvédő versenyére, mely 2022. április 28-án került megrendezésre. A csapatunk a kiemelkedő 3. helyezést érte el.

2021. április 24-én délelőtt papírgyűjtés lesz a tagiskola melletti parkolóban.

2021.04.21.

Bula Borsika 3. osztályos és Trenka Fanni 2. osztályos tanulóink saját ötletüket valósították meg önállóan a napokban. Egy nagyon figyelemre méltó plakátot s szórólapokat készítettek a környezetünk védelméért és a fenntartható fejlődésért. A szórólapokat ma átadták iskolatársaiknak s kérték őket, hogy fogadják meg azokat a jó tanácsokat, amelyeket a lapocskán olvashatnak. Községünk sok pontján pedig plakátokat helyeznek el biztatva mindenkit, hogy környezetvédő szemlélettel éljenek. A plakátok kihelyezésében segíti őket Trenka Szófia 3. osztályos tanuló. Gratulálunk a projektmunka tervezéséhez s a kivitelezéshez is!

Kedves Szülők!

2020. november  7-én, szombaton tartjuk meg az idei tanév őszi papírgyűjtését, melynek bevételéből a mikuláscsomag és a karácsonyi kézműveskedés alapanyagait vesszük meg minden évben.
A konténereket már pénteken meghozzák, hétfőn reggel jönnek érte.
Idén is kértük a lakosságot, hogy aki támogatná a papírgyűjtést, de nem tudja elhozni a  konténerig az összegyűjtött papírt, készítse ki a kapuja elé szombaton 10 óráig. Szeretnénk segítséget kérni a kupacok összegyűjtéséhez. A tavaszi gyűjtéshez hasonlóan felosztottuk az utcákat:
1. Kossuth utca-Jókai utca

2. Móra F. utca - Petőfi utca - Arany János utca - Radnóti utca

3. József utca - Ady E utca-  Géza utca (Kölcsey és Széchenyi utca oda eső szakasza)

4. Rákóczi utca- Bem utca- Ságvári utca (Kölcsey és Széchenyi utca oda eső szakasza)

5. Konténernél vállalok feladatot


Az iskola kerítésének javítását is szeretnénk elkezdeni, ehhez is szükség lenne segítségre. A flexkorongot, csavarokat biztosítjuk, viszont ügyes kezű apukákra számítunk.  Gyülekező 9 órakor a konténernél, akinek lehetősége van flexet, fúrót, csavarbehajtót hozzon magával.

Aki szívesen segítene, kérem jelezze az SZMK-nak (szmk tagok, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.!

Köszönjük!

Szülői Munkaközösség2019.09.30. : Tagiskolánk elnyerte az "Örökös Ökoiskola" címet. A díjátadó Budapesten lesz 2019. október 18-án.

Papírhulladékok gyűjtése Sárkeresztesen

2019. október 19-én, szombaton a Bársony István tagiskola papírgyűjtést szervez. A háztartásban feleslegessé vált újság-és kartonpapír hulladékot (lehetőleg kötözve) október 19-én, szombaton 8-11 óra között az iskola melletti területen elhelyezett konténerbe szíveskedjenek elhozni! Akiknek nincs módjuk a szállításra, ám szívesen támogatnák akciónkat, ők a házak elé helyezzék ki a kötözött újságpapírt délelőtt 8 és10 óra között úgy, hogy a közlekedést ne veszélyeztessék! Köszönjük.

Kérjük, támogassa környezetvédő munkánkat! A bevétel a tagiskola alapítványát gyarapítja, amely révén oktató-fejlesztő eszközöket szeretnénk vásárolni.

 2019. október 8.: a Szegedi Látványszínház fenntarthatóságra nevelő és egészségfejlesztő előadása iskolánkban: Pötyi és a legjobb gazdi címmel.

Ökoiskolai beszámoló 2018/19.

Sárkeresztes,

Bársony István tagiskola


Nagy örömmel tapasztalom, hogy évről- évre egyre tudatosabban koncentrálunk az ökológiailag megfelelő viselkedésre mind tanítványaink, mind kollégáimat tekintve. Az öko gondolkodásmód belső indíttatásból fakad a munkatársak körében is.

A tanév során sikeresen megvalósítottuk a munkatervben vállalt feladatainkat, fenntarthatósággal kapcsolatos témanapjainkat, ezen kívül a mindennapok során is kiemelten jelent meg a környezettudatosság, környezetvédelem.

Egyik kiemelt programunk a papírgyűjtés ősszel és tavasszal, amelyhez tájsebészet programot kapcsoltunk. Kijelölt helyszíneket tisztítottunk meg, szemetet gyűjtöttünk, terepet rendeztünk a diákjaink által gyakran látogatott közösségi területeken. 

A legjelentősebb, számomra legkedvesebb programunk az őszi faültetés volt. Ezt szülői és tantestületi összefogással, felajánlásokkal valósítottuk meg. A lelkes felajánlásoknak köszönhetően árnyékot adó díszfákat és gyümölcsfákat kaptunk.

A program indításaként egy környezetvédelemhez kapcsolódó koncertet szerveztünk. A Hahó együttes látogatott hozzánk, az interaktív műsort követően pedig a zenekar tagjaival -gyerekekkel közösen ültettük el az első facsemetét.

Kiemelkedő jelentőségű volt, hogy diákjainkkal és szülők segítségével egész évben figyelemmel kísértük, gondoztuk, óvtuk a facsemetéinket, majd tavasszal újabb fácskákkal pótoltuk, bővítettük az iskolaudvart a sportpálya mellett.

Másfél évtizede szelektíven gyűjtjük az intézményben a hulladékokat. Az 1. osztályosokat már a tanév elején felkészítjük erre a feladatra. Különös figyelmet fordítunk közös erővel a papír, víz, elektromos energia takarékos, észszerű felhasználására.

Hagyományaink ápolása, ünnepeink méltó megünneplése végig kísérte a tanévet. Az utolsó hétre tervezett kirándulást, akadályversenyt, szabadtéri játékos programjainkat szintén a fenntarthatóság jegyében sikerült megvalósítanunk.

A Szegedi Látványszínház tanévente 3 alkalommal interaktív előadást, foglalkozást tart iskolánkban, amelyek egészségvédő, egészségfejlesztő, a fenntartható fejlődésre figyelmet felhívó tartalmúak. Nagyon hatásos nevelési eszközök ezek az előadások. Szeretik a tanulók ezeket a délutáni időtöltéseket.

Nagy-Nemes Judit

Sárkeresztes, 2019. 06. 17.

A beszámolót a nevelőtestület valamint az öko munkacsoport minden tagja -a technikai dolgozók is - egyhangúlag elfogadta.

Sárkeresztes, 2019. 06. 17.

2019. május: Elkészítettük, továbbítottuk az "Örökös ökoiskola" pályázatot.

Ökoiskolai beszámoló 2017/2018.

Felelős: Nagy-Nemes Judit

II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola

Bársony István Tagiskolája

A beszámolómban szeretnék rálátást biztosítani az év közben zajlott életünkre. A számomra legfontosabb irányelvekről, területekről, valamint az év elején kitűzött célok megvalósításának eredményeiről írok.

A kitűzött programjainkat, témanapjainkat már összeszokott, egymást segítő csapatként tudjuk megoldani kollégáimmal. A szülőkkel, partnereinkkel is előre mutatóan sikerült összedolgoznunk az év folyamán több területen. Pl.: sikeres volt a papírgyűjtés, a szülők bálja, könyvvásár, falu programjain való részvételek, szereplések, …

Tagiskolánkban a mindennapjaink részeként jelenik meg az öko gondolkodás, cselekvés, egészségnevelés. A sikereinket a fenntarthatóság, egészségnevelés terén leginkább a diákjaink viselkedésében tudom lemérni. Az öko gondolkodásmód megjelenik a magatartásukban, a dolgokhoz, környezetükhöz való hozzáállásukban a mindennapjaik folyamán is. Készség szinten alkalmazzák a szelektív hulladékgyűjtést, hogy tisztán tartsák az iskolaudvart, vagy a séták alkalmával a környezetüket. Leginkább vízzel – csapvízzel oltják szomjukat, valamint figyelnek egymásra is ezeken a területeken.

A beszámolót a nevelőtestület valamint az öko munkacsoport minden tagja -a technikai dolgozók is - egyhangúlag elfogadta.

Sárkeresztes, 2018. június 15.

 

Ökoiskolai beszámoló 2016/2017.

Felelős: Csapó László Andorné

II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola

Bársony István Tagiskolája

Jelen beszámolómban az arculatunkhoz illő sikereinkről szeretnék néhány eredményt kiragadni. Örömmel látom, hogy az öko-s nevelés, oktatás a mindennapjainkban is jelen van, felnőttek, gyerekek számára is készség szinten épül be a szokásainkba, tevékenységeinkbe.

-         Hatékonyan működött a tanév során a DÖK-kel közösen szervezett „Energiajárőr szolgálat”.

-         Szervezett programjainkon, vendéglátásokkor, büfé szervezésekor az eldobható helyett elmosható eszközöket használunk.

-         Az iskolakör – gyűléseken hangsúlyozott szerepet kap a zöld nevelés, a fenntarthatóság, a környezeti értékek védelme.

-         Az iskolai testnevelés órák - ha az időjárás engedi - a szabadban valósulnak meg.

-         Szabadtéri tantermünket nem csak szabadidőben, hanem tanórákon is előszeretettel választják a kollégáink helyszínéül az oktatásnak.

-         Jeles napok között a természetvédelmi világnapok nagy számban vannak jelen. pl.: Föld napja, Föld órája, Madarak és fák napja, Kézmosás világnapja, Nemzeti összetartozás napja,…

-         Kézműves foglalkozásokat egyre fenntarthatóbban szervezünk. Gyakran megjelenik a hulladék felhasználása.

Mindezek mellett sikeresen megvalósítottuk az előre tervezett programjainkat, ökoiskolai értekezleteken nagy számban tudunk megjelenni, hatékonyan tudtunk együttműködni kollégáimmal a tanév során.

A beszámolót a nevelőtestület valamint az öko munkacsoport minden tagja -a technikai dolgozók is - egyhangúlag elfogadta.

Sárkeresztes, 2017. június 15.

 

https://www.facebook.com/381594708554162/posts/2334547399925540/

 

https://www.facebook.com/381594708554162/posts/2333392256707721/

 

https://www.facebook.com/pg/B%C3%A1rsony-Istv%C3%A1n-Tagiskola-381594708554162/photos/?tab=album&album_id=2320871534626460

 

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=2319040104809603&id=381594708554162

 

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=140875997020445&id=100032941370821

 

https://www.facebook.com/pg/B%C3%A1rsony-Istv%C3%A1n-Tagiskola-381594708554162/photos/?tab=album&album_id=2317405734973040

 

https://www.facebook.com/pg/B%C3%A1rsony-Istv%C3%A1n-Tagiskola-381594708554162/photos/?tab=album&album_id=2315606408486306

 

https://www.facebook.com/koszegi.tunde/posts/2514879468577020

 

https://www.facebook.com/pg/B%C3%A1rsony-Istv%C3%A1n-Tagiskola-381594708554162/photos/?tab=album&album_id=2310656935647920

 

https://www.facebook.com/pg/B%C3%A1rsony-Istv%C3%A1n-Tagiskola-381594708554162/photos/?tab=album&album_id=2307089136004700

 

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=2281310651915882&id=381594708554162

 

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=2281308091916138&id=381594708554162

 

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=2281246341922313&id=381594708554162

 

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=2281096305270650&id=381594708554162

 

https://www.facebook.com/pg/B%C3%A1rsony-Istv%C3%A1n-Tagiskola-381594708554162/photos/?tab=album&album_id=2276870185693262

 

https://www.facebook.com/pg/B%C3%A1rsony-Istv%C3%A1n-Tagiskola-381594708554162/photos/?tab=album&album_id=2276842749029339

 

https://www.facebook.com/pg/B%C3%A1rsony-Istv%C3%A1n-Tagiskola-381594708554162/photos/?tab=album&album_id=2256785791035035

 

https://www.facebook.com/pg/B%C3%A1rsony-Istv%C3%A1n-Tagiskola-381594708554162/photos/?tab=album&album_id=2255195467860734

 

https://www.facebook.com/pg/B%C3%A1rsony-Istv%C3%A1n-Tagiskola-381594708554162/photos/?tab=album&album_id=2255191071194507

 

https://www.facebook.com/pg/B%C3%A1rsony-Istv%C3%A1n-Tagiskola-381594708554162/photos/?tab=album&album_id=2255141617866119

 

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=2255138874533060&id=381594708554162

 

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=2203807582999523&id=381594708554162

 

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=2200944616619153&id=381594708554162

 

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=2200901449956803&id=381594708554162

 

https://www.facebook.com/watch/?v=2391706034186701

 

https://www.szekesfehervar.hu/tajsebeszet-az-illegalis-hulladek-ellen-harcolo-civileket-dijaztak-fehervaron?fbclid=IwAR3KiAVg856PDxiY3synQCDWk_j_E69Y5-qOVrSMuoCA-LDxWSOVdrwvk4E

 

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=2185582364822045&id=381594708554162

 

https://www.fehervartv.hu/video/index/26660?fbclid=IwAR3JIdOhIEAm8vTDxTb-kLs31AREHF_sZzUFjEGHH_2FbmmqsdN15OL0eH4

 

 https://www.facebook.com/pg/B%C3%A1rsony-Istv%C3%A1n-Tagiskola-381594708554162/photos/?tab=album&album_id=2181488701898078

 

https://www.facebook.com/B%C3%A1rsony-Istv%C3%A1n-Tagiskola-381594708554162/notifications/?section=activity_feed&subsection=share&target_story=S%3A_I100000498796601%3A2871365826223349&content_id=2336925406354406


Papírgyűjtés volt 2019.03.30-án közösségi összefogással. Köszönet minden segítőkész támogatónknak: Gigi Kft-nek, a szülői közösségnek, tanulóinknak, Sárkeresztes lakosainak, munkatársainknak, más településen lakó tanulóinknak is! Mindenkinek köszönjük, hogy 5580 kg papírhulladékot továbbíthattunk a Depónia Kft-nek!

Rekord mennyiségű hulladékpapírt gyűjtöttünk 2018. szeptember 29-én. 8700 kg-ot! Köszönet érte -minden sorrendiség nélkül- a tagiskola szülői közösségének, választmányának, Sárkeresztes község lakóinak, sárkeresztesi és más településen lakó tanulóinknak, Sárkeresztes Község Önkormányzata férfi dolgozóinak, Gigi Kft-nek, Oldrex Kft-nek, Liget ABC-nek (Székesfehérvár), iskolánk dolgozóinak.

 

Papírhulladékok gyűjtése Sárkeresztesen 2018. március 24-én

Köszönjük mindenkinek, Sárkeresztesen és más településen élőknek is, akik bármely módon segítették a papírgyűjtést! Ismét nagyon eredményes volt munkánk: 4920 kg papírhulladéktól szabadítottuk meg a települést. Oktató-fejlesztő játékokat fogunk vásárolni. A bevétel az iskolai alapítványra fog érkezni majd a szerződés szerint.

Külön köszönet a Gigi Kft-nek, a sárkeresztesi önkormányzat férfi foglalkoztatottjainak, a Depónia Kft-nek, a szórólapokat kihordó 2 szülőnek, az iskola munkatársainak s mindenek felett a Szülői Közösség lelkes tagjainak!

Papírhulladékok gyűjtése Sárkeresztesen 2017. október 7-én

Köszönjük mindenkinek, Sárkeresztesen és más településen élőknek is, akik bármely módon segítették a múlt szombati papírgyűjtést. Ismét nagyon eredményes volt munkánk: 5180 kg papírhulladéktól szabadítottuk meg a települést. Oktató-fejlesztő játékokat fogunk vásárolni. A bevétel az iskolai alapítványra fog érkezni majd a szerződés szerint.

Külön köszönet a Gigi Kft-nek, a sárkeresztesi önkormányzat férfi foglalkoztatottjainak, a Depónia Kft-nek, s mindenek felett a Szülői Közösség választmányának, lelkes tagjainak!

Papírhulladékok gyűjtése Sárkeresztesen
2017. március 18.

Köszönjük mindenkinek, Sárkeresztesen és más településen élőknek is, aki bármely módon segítette a múlt szombati papírgyűjtést. Ismét nagyon eredményes volt munkánk: 5250 kg papírhulladéktól szabadítottuk meg a települést. Oktató-fejlesztő játékokat fogunk vásárolni, a táblafestés egy részét tudjuk így finanszírozni. A bevétel az iskolai alapítványra fog érkezni majd, a szabályos szerződés szerint.
Külön köszönet a Gigi Kft-nek, a sárkeresztesi önkormányzat férfi foglalkoztatottjainak, a Depónia Kft-nek!

2016.október elseje

Tisztelt Szülők,Gyerekek, Sárkeresztesi Polgárok, Gigi KFT, Önkormányzatunk Munkatársai, Támogatóink!
Ismételten rengeteget tettünk környezetünk, Sárkeresztes tisztaságáért! A tagiskola közössége nevében hálásan köszönöm!
2 konténert töltöttünk meg! 3840kg+4440kg=8280kg papírhulladékot fognak általunk s a Depónia KFT korrekt partneri munkája által újrahasznosítani. A bevétel tagiskolai alapítványunk számlájára fog kerülni hamarosan. (Macher Alapítvány a Sárkeresztesi Iskolások Mosolyáért). Játszóterünket szeretnénk szerényen bővíteni.
Nemcsak helyi, hanem más településen lakó tanítványainknak s szüleiknek is köszönjük a segítséget!

Köszönet: Papírgyűjtés, fémgyűjtés volt Sárkeresztesen 2016. március 19-én.
A Szülői Közösség, a Gigi Kft., Sárkeresztes Község Önkormányzata és a sárkeresztesi lakosok összefogásával rengeteg munkát végeztünk a közelmúltban. Kiemelkedő mennyiségű papír-, fém- és elektronikai hulladékot gyűjtöttünk be a község területéről. Külön köszönjük Szűcs Norbert vállalkozó több napos áldozatos munkáját. Köszönjük a Gigi Kft. nagy volumenű támogatását, szülők, nagyszülők, rokonok, ismerősök, közhasznú foglalkoztatottak, helyi és más településen lakó tanulóink, iskolai dolgozóink segítségét, fizikai munkáját. Az önkormányzat férfi alkalmazottai nagyon sokat segítettek a rakodásnál. Együttműködő partnerünk: Depónia Kft., Székesfehérvár.
papír:6120 kg
A fémhulladékokat magánemberként gyűjtöttük:2894 kg
összesen: 9014 kg hulladéktól szabadítottuk meg a települést.
A bevétel a "Macher Alapítvány a Sárkeresztesi Iskolások Mosolyáért" számlájára fog kerülni. Kirándulásra fordítjuk az összeget.

Papírgyűjtés, fémgyűjtés, elektronikai hulladékok gyűjtése Sárkeresztesen

2016. március 19-én, szombaton a Bársony István tagiskola papírgyűjtést szervez.

A papírgyűjtés bevétele tagiskolai alapítványunk számlájára kerül, a 2016. június 14-i kirándulás buszköltségét szeretnénk kifizetni belőle. A fém és elektronikai hulladékot magánemberként gyűjtjük. A kirándulás belépőinek árát/árának egy részét szeretnénk fedezni belőle.

Várjuk a háztartásban feleslegessé vált újság-és kartonpapír hulladékot (lehetőleg kötözve) 2016. március 19-én, szombaton 8-12 óra között az iskola melletti területen (bolttal szemben) elhelyezett konténerbe! Akiknek nincs módjuk a szállításra, ám szívesen támogatnák akciónkat, ők a házak elé helyezzék ki a kötözött újságpapírt délelőtt 8 és10 óra között.

Szintén 2016. március 19-én, szombaton délelőtt elektronikai hulladékok gyűjtését tervezzük. Kérjük szépen, hozza el az iskolába, a kerékpártárolóba 08-12 óráig hibás, felesleges készülékeit. Ilyen hulladékot az utcára kirakni tilos!

2016. március 19-én, szombaton fémgyűjtést is tervezünk. Ilyen hulladékot az utcára kirakni tilos! Összeszedni nem tudjuk, kérjük szépen, hozza el az iskolába, a kerékpártárolóba 08-12 óráig.

Kérjük, támogassa környezetvédő munkánkat!

A bevétel a tagiskola alapítványát gyarapítja.

SZÉKESFEHÉRVÁRI II.RÁKÓCZI FERENC MAGYAR-ANGOL KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA BÁRSONY ISTVÁN TAGISKOLÁJA

 

Köszönet: Papírgyűjtés, fémgyűjtés, elektronikai hulladékok gyűjtése volt Sárkeresztesen

A Szülői Közösség, a Gigi Kft., Sárkeresztes Község Önkormányzata és a sárkeresztesi lakosok összefogásával rengeteg munkát végeztünk a múlt pénteken és szombaton (2015. 10.10.), e héten hétfőn, kedden, szerdán. Rekord mennyiségű papír-, fém- és elektronikai hulladékot gyűjtöttünk be a község területéről. Külön köszönjük Szűcs Norbert vállalkozó több napos áldozatos munkáját. Köszönjük a Gigi Kft. nagy volumenű támogatását, szülők, nagyszülők, rokonok, ismerősök, közhasznú foglalkoztatottak, tanulóink, iskolai dolgozóink segítségét, fizikai munkáját.
papír:2200kg+5580 kg
egyéb hulladékok:4568 kg
összesen:12 348 kg hulladéktól szabadítottuk meg a települést.
A bevétel a "Macher Alapítvány a Sárkeresztesi Iskolások Mosolyáért" számlájára fog kerülni.
ui:Tagiskolánk második alkalommal érte el a megtisztelő "Ökoiskola" címet.